Yazar Rehberi
Yazarlar İçin Genel Kurallar
- Dergiye gönderilen tüm yazı metinleri baş editör ve editör yardımcısı tarafından ön incelemeden geçirilir.
- Dergiye gönderilen tüm yazı metinleri hakemlerin ve yazarların isimlerinin karşılıklı olarak gizlendiği (çift körleme yöntemi) kullanılarak değerlendirilir.
- Hakemlere yazarın kimliği, yazarlara hakemin kimliği hakkında bilgi verilmez.
- Bir yıl boyunca dergiye hakemlik yapanlar tek liste halinde her yılın Aralık sayısında yayınlanır.
- Bir hakem tarafından olumlu, diğer hakemden olumsuz olarak değerlendirilen çalışma üçüncü hakeme gönderilir.
- Yazarla aynı kurumda çalışan bir öğretim elemanı hakem olamaz.
- Hakem sözkonusu çalışmanın yapıldığı alanda uzman öğretim elemanları arasından seçilir.
- Dergiye gönderilen yazı metni dergiye teslim anından önce başka bir yerde yayınlanmamış olmalıdır.
- Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen yazı metni başka bir yerde yayınlanmak veya değerlendirilmek üzere bekleme sürecinde olmamalıdır.
- Tamamlayıcı materyal örneğin, veri setleri vb. yazı metni ile beraber sunulmalıdır.
- Dergiye gönderilen çalışma için herhangi bir kurumdan maddi destek veya veri desteği alındı ise çalışmanın başlığının bitimine dipnot konularak belirtilmelidir.
- Çalışmanın yazarı olmamakla beraber çalışmaya katkı verenler var ise bu kişi veya kişiler yazar olarak bildirilmemelidir. “Teşekkür” kısmında kendilerine teşekkür edilmelidir. Teşekkür kısmına referanslardan önce, makalenin sonunda ayrı bir bölüm olarak yer verilmelidir.
- Makale bir tez çalışmasından üretilmişse başlığının bitimine dipnot konularak belirtilmelidir.
- Dergiye gönderilen çalışma daha önce bir konferansta sunulmuş ise, bildiriler kitabında sadece özetinin yayınlanmış olması durumunda kabul edilebilir. Çalışma dergiye gönderilirken bu durum çalışmanın başlığının bitimine dipnot konularak belirtilmelidir.
- Dergiye gönderilen makaleler Türkçe ve İngilizce özetlerle, kaynakça hariç en az 4000 kelime ve en fazla 30 sayfa olmalıdır. (Güncelleme Tarihi: 12/01/2022)
- Bilimsel araştırma ve yayın etiğine uygun olarak hazırlanmış özgün çalışmalar dergide yayınlanır.
- Ne tür bir çalışmanın etik onay gerektirdiğine ilişkin düzenlemeler dünya çapında farklılık göstermektedir. Bazı ülkelerde tüm çalışmalar etik onay gerektirirken diğer bazı ülkelerde ise böyle bir uygulama yoktur. Bu durum dergilerin bağımsız etik onay için belirlediği şartları karşılamayan çalışmaları içeren makalelerin dergilere gönderilmesine ve yerel düzenlemelerin yanlış anlaşılması nedeniyle makalenin reddedilmesine yol açabilir.
- Yerel yasa veya yönetmeliklerle ilgili şüphe oluşursa, editörler yazar(lar)la bu konuyu netleştirmek için yazar(lar)dan açıklayıcı yazı veya o ülkedeki bireysel araştırma etik komitesinden veya araştırma etiği yetkilisinden araştırma hakkında bir mektup vermelerini isteyebilir. Hiçbir koşulda üçüncü kişilerle yapılan görüşme, yazışma veya tartışmalar yoluyla özel olarak elde edilen bilgilerin, kaynağın (yaşının 18 den küçük olması halinde anne babasının) açık, yazılı izni olmadan kullanılmadığı yazar tarafından ifade edilmedikçe makale yayınlanamaz.
- Detaylı bilgi için “Derginin Etik Gözetim Politikası” başlığı altındaki açıklamalara bakınız.
- Dergiye gönderilen yazı metninin dergiye teslim anından itibaren tüm yayın hakları dergiye devredilmiş anlamına gelir.
- Dergiye gönderilen yazılara telif hakkı ödenmez.
- Dergiye yazı metni gönderen yazarlar derginin yayın kurallarını kabul edilmiş olur.
- Derginin yayın kurallarına ve yazım kurallarına uygun olmayan çalışmalar değerlendirme sürecine alınmaz.
- Dergide yayınlanan makalelerde ileri sürülen düşünce ve görüşlerden doğacak her türlü hukuki sorumluluk yazarlarına aittir.
- Yazarlar derginin ana sayfasında kullanıcı adı ve şifre belirlerler, hesabını yönetmek ve dergiye makale göndermek için kayıt olur.
- Yazarlar derginin ana sayfasında yer alan “kayıt” butonuna tıklayarak sisteme giriş yapar.
- Yazar kaydını tamamladıktan sonra “profilimi görüntüle” sekmesine girerek kendini “yazar”olarak tanımlamayı ihmal etmemelidir. Bu işlemi takiben yazar sisteme çalışmasını yükler.
- Gönderilen çalışmalar dergi baş editör, alan editörü ve hakemler tarafından değerlendirildikten sonra yazara makale ile ilgili bilgi verilir.
- Yazar makalesiyle ilgili süreci http://iccsor.com/index.php/jatss/loginadresi aracılığı ile takip edebilir.
- Dergiye gönderilen makaleler intihali engellemek için benzerlik oranı tespiti amacıyla iThenticate programınında taratılır. Benzerlik oranı %20'nin üzerinde çıkan makaleler geri çevrilir.
- Gerekli düzenlemeyi yapması için yazarlara 7 gün verilir.
- Yazarlara verilen sürenin geçirilmesi durumunda makale reddedilir.
- Kullanmakta olduğumuz OJS dergi yönetim sistemi hakemlerin ve editörlerin değerlendirme sürecinde yaptığı katkıların haksız şekilde kullanılmaması için makalenin hakem değerlendirmesine gönderildiği aşamada makalenin yazar veya editör tarafından geri çekilmesine izin vermemektedir. Talepte bulunurken yazarlar bu hususu dikkate almalıdır. Böyle bir durumda Editörün uygun görmesi halinde makale reddedilerek yazar(lar)a iade edilebilir. (Güncelleme Tarihi: 29/01/2022)
- Yazarın çalışması dergiye ulaştıktan sonra yazım kurallarına uygunluk yönünden bir ön inceleme geçirilir ve iThenticate programınında taratılır.
- Ön değerlendirme sonucunda geri çevrilmeyen çalışmalar, editörlerin belirleyeceği hakemlere 10 gün içinde gönderilir.
- Hakem kendisine gönderilen değerlendirme davetiyle ilgili yanıtını 7 gün içinde “Makaleyi Değerlendirmek İstiyorum” veya “Makaleyi Değerlendirmek İstemiyorum” linklerinden biri aracılığıyla dergiye bildirir.
- Makale değerlendirme davetini kabul eden hakem 3 hafta içinde değerlendirmesini yapar ve dergiye bildirir.
- Ek süre istemesi halinde bir ay sonunda değerlendirmesini yapıp dergiye bildirmeyen hakem değiştirilir.
- Yeni atanan hakeme değerlendirmesini yapıp dergiye bildirmesi için tekrar iki hafta süre verilir.
- Hakemlerin yazarlardan “değişiklik ve düzeltme” talep etmesi durumunda, bu talebin yazarlar tarafından 7 gün içinde yerine getirilmesi beklenir.
- Makalenin yayınlandığı dergi sayısı internet sitemize yüklendikten sonra, yazarlar makalesinin sitemizde yayınlanmış son haliyle ilgili eklemek istediği ya da düzeltme istediği bir durum varsa editörlere bildirmelidir.
YAZARLAR İÇİN ÖNEMLİ NOT
İngilizce yazılmış makalelere öncelik verilmektedir.
Büyük bir araştırma grubu ve örneklemle (örneğin World Bank Open Data, Eurostat Database vb. kullanılarak) birden fazla sayıda ülke üzerine gerçekleştirilen istatistiksel ve ekonometrik çalışmalara öncelik verilecektir.
Yerel bir konuyu, durumu ya da olayı anlatan makalelere kıyasla, bir veya birden fazla sektörü, bir veya birden fazla ülkeyi ilgilendiren, toplumları derinden etkileyen sorunlara dikkat çeken makalelere yayın öncelik verilecektir.
SÜRELER
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
JATSS Editör Kurulu (Baş Editör ve Alan Editörlerden oluşur) süre ve süreçlerde değişiklik yapabilir.
KABUL edilen çalışmaların ne zaman ve hangi sayıda yayınlanacağı Editör Kurulu tarafından tayin edilir.
Durumlar |
Bekleme Süreleri |
Dergiye ilk makale gönderimi için verilen süre yayın tarihinden en az bir ay öncesidir. Ancak daha erken yollanan makalelerin hakemlik sürecinde doğabilecek gecikmelerden dolayı sorun yaşama riski daha az olacaktır. |
|
JATSS a gelen makale ilgili alan editörü ve baş editör tarafından ön incelemeden geçirildikten sonra intihal yazılım programı IThenticate tarafından taranır. |
3 gün |
Yazara ön inceleme sonucu düzeltme yapması için geri gönderim halinde davete cevap süresi |
7 gün |
Alan Editörü tarafından hakemlere makalenin gönderilmesi için geçen en fazla süre |
10 gün |
Hakem(ler)in inceleme isteğine cevap süresi |
7 gün |
Hakeme 7. günün sonunda hatırlatma gönderilir Bir yanıt gelmezse hakem ataması iptal edilir. Yerine yeni bir hakem atanır. Bekleme süresi |
3 gün |
Hakeme verilen değerlendirme süresi (Ancak bu süre editörlük tarafından en az 15 gün en fazla bir ay şeklinde değiştirilebilir) |
3 hafta |
Yazar(lar)ın hakem(ler)in istediği düzeltme ve değişiklikleri yapması için gönderilen davete cevap süresi |
7 gün |
Hakem(ler) ikinci kez düzeltme isterse yazar(lar)ın düzeltme ve değişiklikleri yapması için gönderilen davete cevap süresi Hakem düzeltme ve değişiklik istediği sürece bu süreç tekrarlanır. |
7 gün |
Bir hakem tarafından olumlu, diğer hakem tarafından olumsuz olarak değerlendirilen çalışma üçüncü hakeme gönderilir. |
10 gün |
Revizyonu isteyen hakem makaleyi tekrar görmek istemediyse yazarın istenen düzeltmeleri yapıp yapmadığı ilgili alan editörü tarafından kontrol edilir ve alan editörü yayınlanmaya ilişkin olumlu veya olumsuz görüşünü baş editöre bildirir. |
3 gün |
Tüm yazarların, makaleleri yayınlandıktan sonra gördükleri hataların makale metninden çıkarılmasını veya düzeltilmesini isteme süresi
|
5 iş günü |
Yazı Metin Kurallarını içeren Makale Şablonları (Lütfen size uygun olanını seçiniz)
İngilizce Makale Şablonu(02 Ekim 2024 tarihinde güncellenmiştir)
Türkçe Makale Şablonu(02 Ekim 2024 tarihinde güncellenmiştir)
Telif Hakkı Devir Sözleşmesi Formu
American Economic Society'den JEL Kodları